Säker nätdejting - Dejta säkert på nätet

Om dejtingsajter och dejting november 2020

Nätdejta säkert på dejtingsajter

Av: Dejtingsajt.com

Att försöka träffa den rätta på någon av sveriges alla dejtingsajter kan vara både spännande och roligt. Men tyvärr har det hänt att personer blivit lurade och hamnat i problem när de använt dejtningtjänster. Därför undrar en del vad de ska tänka på för att nätdejta säkert.

Vilken information ska jag ge ut till andra medlemmar? Om jag träffat någon på en dejtingsajt, hur kommer då första dejten att vara? Behöver jag ge ut min e-mailadress till andra singlar? Här är lite tips på vad som är bra att tänka på för att nätdejta säkert på dejtingsajter.

1. Personlig kontaktinformation

I början ska du inte ge ut dina personliga kontaktuppgifter till andra medlemmar hur som helst. Med kontaktuppgifter menas information som berör: bostadsadress, arbetsplats, telefonnummer, personnummer etc.

2. Ge inte pengar till någon

Om någon du har kontakt med på en dejtingsida frågar efter pengar eller ber om finansiell hjälp (behöver hjälp med att komma hem från utlandet etc.) ska du avböja och avsluta kontakten.

3. Lita på din instinkt

Om du har kontakt med en person på en dejtingsida och känner att något inte står rätt till eller att personen försöker pressa dig till något du inte vill så bryt kontakten. Ifall du träffar någon på en ritkig dejt och känner liknande så tveka inte på tacka för dig och avsluta dejten.

4. Första riktiga dejten

Ur säkerhetssynpunkt är den första dejten viktig. Nu ska ni träffas på riktigt för första gången och även om ni har skickat meddelanden, bilder och pratat i telefon, är det först nu som du märker "vem personen är", och om personkemin stämmer. Ifall personen har onda avsikter är det också nu något kan få fel. Tänk på följande:

  • Träffas i en offentlig miljö där det finns mycket folk. Om dejten sker på dagtid, kan en shoppinggata eller en välbesökt park i stan vara bra platser att träffas på. Om dejten sker på kvällen, kan man träffas på en bar eller restaurang i stan.

  • Låt aldrig första dejten ske hemma hos någon.

  • Ta dig till dejten på egen hand. Ifall personen du ska träffa föreslår att hämta upp dig, tacka nej.

  • Ta dig också hem på egen hand – efter dejten.

  • Berätta för någon bekant om dejten, vart ni ska och vem du ska träffa.

Vill du läsa mer om hur du gör din nätdejting säker så läs gärna Aftonbladets artikel Så dejtar du säkrare på nätet.